AktuelnostiO namaMultimediaPublikacijeLinkoviKontaktEnglish
UDRUŽENJE POKRET "MAJKE ENKLAVE SREBRENICA I ŽEPA" • ZVANIČNA WEB STRANICA

Predstavnice Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" u Turskoj: Zajedno u borbi za ljudska prava

Novosti • 8. mart 2015. godine • Izvor: Anadolu Agency

Predstavnice Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa, na čelu sa predsjednicom Munirom Subašić, povodom 8. marta, Međunarodng dana žena, borave glavnom turskom gradu Ankari. Predstavnice bh. udruženja u Ankari je u ugostila bivša turska parlamentarka Oya Akgonenc, koja je i predstavnica Turske organizacije trgovaca i zanatlija (ESDER). Akgonenc je podsjetila kako su članice Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" u genocidu u Srebrenici izgubile svoje porodice, muževe i djecu, te da njihov boravak u Turskoj povodom 8. marta simbolično predstavlja borbu za prava žena.

Predsjednica Udruženja Munira Subašić ukazala je na mnogobrojne probleme kada su u pitanju ljudska prava. "Borimo se zajedno za naša ljudska prava", poručila je Subašić, te svim ženama čestitala Međunarodni dan žena.

 
 

Uručeni laptop računari srebreničkim studentima

Novosti • 4. mart 2015. godine • Izvor: Udruženje

Na zahtjev Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" upućen prema Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke (FMON), a susretljivošću federalnog ministra Damira Mašića (@damirmasic), izvršena je nabavka pet laptop računara, zahvaljujući donaciji FMON. Računari su u prostorijama Udruženja, u Sarajevu, uručeni uspješnim studentima Univerziteta u Sarajevu, porijeklom iz Srebrenice i njene okoline.

Zahvaljujemo se Ministarstvu koje je imalo sluha za naš zahtjev i ministru Mašiću na podršci koju je pružio srebreničkim studentima.


 
 

Munira Subašić: Šešelj večeras neće mirno spavati, ali neće ni majke

Novosti • 12. novembar 2014. godine • Izvor: FACE TV

 

 
 

Žrtve genocida očekuju doživotni zatvor za Karadžića

Novosti • 7. oktobar 2014. godine • Izvor: Anadolu Agency

Tužilaštvo Haškog suda i bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić 7. oktobra su iznijeli repliku i dupliku na završne argumente strana u prvostepenom postupku.

"Nisam u potpunosti zadovoljna izlaganjem Tužilaštva jer se malo govorilo o strašnim zločinima koji su izvršeni nad ženama i djecom koji su bili najveće žrtve rata u BiH. Mi imamo spiskove na kojima ima žrtava od novorođenčadi, pa do osoba od 18 godina. Tužilaštvo se trudilo da iznese što više dokaza, ali još uvijek se traga za kostima stradalih. Karadžić traži da bude oslobođen, ali svjestan je šta je učinio i koliki je krvnik. Ako ne dobije kaznu doživotnog zatvora i kaznu za genocid u Srebrenici i u drugim općinama u Bosni i Hercegovini, što su mu onda i sudili. Genocid u Srebrenici je dokazan i za to će sigurno biti osuđen, ali treba ga osuditi i za genocid u dugim općinama, Prijedoru, Kozarcu, Foči. Očekujem da dobije doživotnu robiju. Jedino to bi bilo pravedno.", rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Tužilaštvo tvrdi da bi Karadžić trebao biti osuđen na doživotnu robiju, ukoliko bi značajnim dijelom bio proglašen krivim, prema optužbama za koje mu se sudilo. Haški tribunal donijeti odluku u slučaju protiv Karadžića u oktobru 2015. godine. U posljednjoj razmijeni argumenata dvije strane su posebnu pažnju posvetile zahtjevu Tužilaštva da se optuženi osudi na doživotni zatvor ako se utvrdi odgovornost za zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine za koje se tereti po 11 tačaka optužnice. Tužilaštvo je u ovom slučaju izvelo 195 svjedoka koji su lično svjedočili u sudnici, suci su i sami pozvali jednog svjedoka, dok je odbrana izvela njih 238.

Karadžić je uputio i niz zahtjeva za ponovnim pozivanjem više svjedoka u vezi na vrijeme neobjelodanjenih dokaza Tužilaštva. Ipak, suci su zaključili da pri tom nije dao niti jednu valjanu osnovu zbog čega bi objelodanjeni materijal bio relevantan da bi zahtijevao ponovno pozivanje. Suci su odbacili i zahtjev tužilaštva za ponovnim otvaranjem postupka u vezi s masovnom grobnicom Tomašica.

 
 

Majke Srebrenice prate završne riječi u prvostepenom postupku u Den Haagu

Novosti • 29. septembar 2014. godine • Izvor: Udruženje/Anadolu Agency

Članice Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" - Munira Subašić, Kada Hotić i Zumra Šehomerović, nalaze se u Den Haagu, gdje prate iznošenje završnih riječi u prvostepenom postupku bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom (ICTY).

Suđenje Karadžiću će pratiti i predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida - Murat Tahirović, koji je takođe u Den Haagu.

"Stigli smo u Haag da pratimo suđenje Karadžiću. Nadam se da će konačna presuda biti pravedna. Očekujem da mu Sud na kraju odredi maksimalnu kaznu, a to je doživotni zatvor, tako da nikada ne može izići na slobodu", rekla je predsjednica Udruženja, Munira Subašić. Ona je dodala kako se nada da Karadžić "neće umrijeti prije izricanja presude kao što se desilo sa bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem".

 
 

Članice Udruženja na sastanku sa glavnim tužiocem BiH

Novosti • 25. septembar 2014. godine • Izvor: TRT Bosanski/Anadolu Agency

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, sastao se sa predstavnicima Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa". Predstavnice porodica žrtava ratnih zločina tražile su da se ubrzaju procesuiranja predmeta ratnih zločina, kao i procesi ekshumacija i identifikacija žrtava ratnih zločina. Glavni tužilac upoznao je predstavnike porodica žrtava da Tužilaštvo BiH ulaže maksimalne napore na ubrzanju rada na predmetima ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine. Intenziviranje aktivnosti dovelo je do rezultata, da je za samo osam mjeseci ove godine podignuto 29 optužnica protiv 59 osoba optuženih za ratne zločine, što je najbolji rezultat u postojanju ove institucije, te da se očekuje da će do kraja godine biti podignuto više od 50 optužnica za ratne zločine, istakao je Salihović, prenosi se u saopštenju Tužilaštva BiH, objavljenom nakon sastanka. U vezi sa procesima ekshumacija, Salihović je istakao da Tužiteljstvo BiH stalno apelira na sve institucije u BiH, kao i međunarodne organizacije uključene u ovaj proces da daju maksimalnu podršku i resurse da se ovaj proces ubrza. Također, istakao je da su nedavno dobijene satelitske snimke mogućih lokacija masovnih grobnica, od kojih se neke nalaze i u Podrinju, te da će se u narednom periodu pristupiti istraživanju ovih lokacija. Predstavnici žrtava istakli su podršku u radu Tužilaštva BiH na predmetima ratnih zločina, kao i podršku saradnji koja se na temelju Protokola o saradnji, ostvaruje sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, saopšteno je. Tužilaštvo BiH održava dobre i partnerske odnose sa predstavnicima populacije žrtava ratnih zločina iz svih naroda i svih krajeva BiH, jer Tužilaštvo BiH i porodice žrtava imaju isti cilj - otkrivanje i procesuiranje počinilaca ratnih zločina i donošenje pravde za žrtve.

 
 

Odluka suda u Hagu: Holandija odgovorna za genocid u Srebrenici!

Novosti • 16. juli 2014. godine • Izvor: klix.ba

Na sudu u Haagu izrečena je presuda prema kojoj se Holandija smatra odgovornom za smrt više od 300 žrtava srebreničkog genocida, objavio je BBC. U presudi je istaknuto kako holandske mirovne snage nisu zaštitile Bošnjake koji su se nalazili u UN-ovoj zaštićenoj enklavi.

"Holandija je odgovorna za gubitak koji su pretrpjeli članovi porodice koje su bosanski Srbi deportirali iz zaštićene enklave u Potočarima 13. jula 1995. godine', navodi se u presudi. Holandiju je tužilo 8.000 Srebreničana, a u tužbi ispisanoj na 200 stranica posebno je izdvojeno da holandske 'plave kacige' nisu poduzele odgovarajuće korake kako bi spriječili masakr u Srebrenici kada je Vojska Republike Srpske zauzela grad, nakon čega je ubijeno više od 8.000 ljudi.

UN je Srebrenicu proglasio sigurnim područjem za civile 1993. godine. No, nakon dvije godine opsade Ratko Mladić je sa svojim trupama ušao u Srebrenicu, a hiljade Bošnjaka potražilo je sigurnost u Potočarima, gdje su bili smješteni holandski vojnici.

Holandski vojnici predali su u ruke Vojske Republike Srpske 13. jula 1995. godine više od sedam hiljada muškaraca i dječaka.

 
 

Vrijedna donacija računarske opreme iz TIKA-e

Novosti • 12. juli 2014. godine • Izvor: Udruženje

Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) je danas Udruženju "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa" dodijelila računarsku opremu u vidu kompjutera, printera, kopir i faks aparata, te prateće računarske opreme. Uručenju opreme prisustvovali su članice Udruženja, otpravnica poslova u ambasadi Republike Turske u BiH - Yasemin Eralp, koordinator TIKA-e za BiH - Fatih Karaca i predstavnici TIKA-e u BiH. Ovom prilikom se želimo srdačno zahvaliti na donaciji koja će pomoći da bolje bilježimo sve što radimo i tražimo, a to su istina i pravda.


Foto: TIKA

 
 

Aktivnosti Udruženja u povodu obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici

Novosti • 09. juli 2014. godine • Izvor: Udruženje

09. juli. 2014. g. » Članice Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" će iz Visokog ispratiti posmrtne ostatke 175 žrtava, njihovih najmilijih, na putu ka mezarju u Potočarima. Nakon toga, nastavljamo put ka Srebrenici, gdje ćemo u 14.00h prisustvovati otvorenju biblioteke izgrađene u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen obilježju i mezarju za žrtve genocida iz jula 1995. godine, pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH. Ovom prilikom pozivamo sve ljude dobre volje, da svojim knjigama na temu genocida u Srebrenici obogate fond biblioteke, kako bi se i u narednim desetljećima moglo saznati šta se zaista desilo na ovim prostorima.


Foto: © MTI / EPA / Valdrin Xhemaj

10. juli. 2014. g. » U Srebrenici ćemo obaviti sastanke sa nevladinim organizacijama iz cijelog svijeta, čiju podršku uživamo već duži vremenski period. Uveče će Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" prirediti iftar, u sali Memorijalnog centra u Potočarima, što će biti prilika i za susret za brojnim zvaničnicima, koji su najavili dolazak.

11. juli. 2014. g. » Neizostavno je naše prisustvo na komemoraciji i dženazi za 175 identifikovanih žrtava srebreničkog genocida i susreti sa brojnim zvaničnicima i poznatim ličnostima.

12. juli. 2014. g. » Turska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (TIKA) će u 16.00h u prostorijama Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" u Sarajevu uručiti vrijednu donaciju u računarima i pripadajućoj opremi. Posljednja donacija u računarskoj opremi Udruženju je uručena još za vrijeme prvog predsjednika Republike BiH - rahmetli Alije Izetbegovića, te za predsjedničkog mandata Harisa Silajdžića.

13. juli. 2014. g. » Članice Udruženja će obići stratišta na kojima su strijeljani naši najmiliji: Bijela kuća u Potočarima, Kravice, Petkovići, Nova Kasaba, škola u Grbavcima, brana na Petkovcima, Pilica, Branjevo...

14. juli. 2014. g. » Delegacija Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" putuje u Den Haag.

15. juli. 2014. g. » Sastaćemo se sa glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) - Serge Brammertzom i našim advokatima.

16. juli. 2014. g. » U 10.00h ulazimo u sudnicu, gdje će Sudsko vijeće ICTY donijeti konačnu presudu o našoj tužbi koju smo podnijele prije 13 godina... Vidjećemo da li je proradila svijest, ili ćemo ponovo biti prevarene i obespravljene.

19. juli. 2014. g. » Sastanak sa predsjedavajućim Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Theodorom Meronom.

20. juli. 2014. g. » Posjeta majkama žrtava ubijenih u Prijedoru, kojima želimo dati punu podršku. Zločin u kojem su 1992. godine izgubile svoje najmilije desio se i nama, 1995. godine. Bićemo uz majku Havu, koja će ukopati svojih šest sinova, ali i sve druge majke, koje su izgubile svoju voljenu djecu.

 
 

Napad na "Žene u crnom" i bicikliste zbog obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici

Saopštenje • 09. juli 2014. godine • Izvor: Udruženje

Ovim putem želimo iskazati našu punu podršku Ženama u crnom i biciklistima i nadamo se da će izdržati u nastojanjima da se žrtve srebreničkog genocida ne zaborave, a izvršioci genocida pozovu na odgovornost. Pozivamo i predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića da konačno stane u odbranu istine i pravde i zaštiti borce za pravdu Republike Srbije, kao što su Žene u crnom.

KAZNOM ZA ZLOČINE – PRAVDOM ZA ŽRTVE

Predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa
Munira Subašić

 
 

Zaštita žrtava Genocida od uvreda iz Republike Srpske

Saopštenje • 07. juli 2014. godine • Izvor: Udruženje

Upućeno: OHR, Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu; n/r Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, gdin Valentin Inzko

Upućeno: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini; n/r Zamjenik ambasadora gdin Nicholas Hill

Svjedoci smo da od 1995.g zvaničnici iz Republike Srpske otvoreno negiraju genocid u Srebrenici i kontinuirano upućuju uvrede prema preživjelima, ali i ubijenim žrtvama genocida.Posebno nas je uvrijedila premijerka RS-a gđa Željka Cvijanović koja je prilikom posjete Bratuncu uputila poruku mržnje prema Bošnjacima, što nas je posebno uvrijedilo s obzirom da je gđa Cvijanović i majka i žena.

Poštovani, od Vas tražimo da, posebno u ovim danima kada su naše rane otvorene, upozorite predstavnike RS-a na provokacije koje upućuju preživjelima i ubijenim u Srebreničkom Genocidu.

Predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa
Munira Subašić

 
 
Saopštenja Preuzmite Adobe Reader
 
Dokumenti
 
Foto-galerije 
« 1 « 2 « 3 « 4
 

Mi želimo i moramo istrajati u svojim ciljevima,
a to su istina, pravda i odgovornost za žrtve srebreničkog genocida...

 
6241 / 8372...