AktuelnostiO namaMultimediaPublikacijeLinkoviKontaktEnglish
UDRUŽENJE POKRET "MAJKE ENKLAVE SREBRENICA I ŽEPA" • ZVANIČNA WEB STRANICA

Međunarodna konferencija "Istraživanje, dokumentiranje i procesuiranje genocida u BiH" - 2015

Novosti • 11. juni 2015. godine • Izvor: Anadolu Agency

Međunarodna konferencija pod nazivom "Istraživanje, dokumentiranje i procesuiranje genocida u BiH" na kojoj učestvuju najistaknutija imena uključena u procese istraživanja i procesuiranja genocida u BiH, tužioci iz zemalja regiona kao i porodice žrtava genocida, počela je danas u Sarajevu.

Dvodnevna konferencija, koju su organizovali Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa", će okupiti ličnosti koje su direktno involvirane u procese istraživanja, dokazivanja i procesuiranja genocida u BiH, a koje bi dale svoju ocjenu u vezi sa učenjima u vezi sa genocidom u BiH i poštivanjem pravde.

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić kazala je u današnjem obraćanju prisutnima da njihova patnja traje 20 godina i da njihove rane još krvare. Kako je kazala, jedan od ciljeva konferencije je da pravo i pravda trebaju biti dostižni svakom čovjeku, a ne samo onim koji su najjači.

"Želim da poruka sa ove konferencije dođe do onih koji zbog zločina znaju da nikada neće biti sigurni i mirni i nikada neće moći mirno spavati. Mi sigurno spavamo, a zločinci koji su izvršili genocid sigurno ne spavaju", poručila je Subašić.

Kako je kazala, konferenciji prisustvuju važne i istaknute ličnosti veoma važnih institucija.

"Njihov dolazak na ovu konferenciju potvrđuje da su oni još uvijek uz žrtve, da još uvijek znaju šta se desilo na prostorima BiH, da nas još uvijek podržavaju, a mi od njih to i očekujemo", poručila je Subašić.

Prema njenim riječima, svaki zločinac ima dva imena, ali i dva prezimena - jedan zločinac, jedna žrtva.

"Nemojte dozvoliti da žrtva bude važna samo kada treba da svjedoči. To znači, ako zločinac ima pravo na kaznu, žrtve imaju pravo da dođu do istine i pravde. Vaše dostojanstvo i moral, mora se više pokazati, prvo mislim na sudije, tužioce, ali i na one koji štite zločince. Zar je previše što mi žrtve tražimo?", istakla je Subašić.

Subašić je poručila da "svaka majka, bez obzira kako se zvala, ima pravo da pronađe kosti svoga djeteta".

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron prisustvuje današnjoj konferenciji, a novinarima je kazao da je u pitanju veoma važna konferencija koja se održava mjesec prije obilježavanja 20. godišnjice od genocida u Srebrenici.

"Tema o kojoj ću danas govoriti je doprinos Tribunala elaboraciji zakona o genocidu, uključujući slučajeve Tolimir i Krstić. Čast mi je da prisustvujem konferenciji i siguran sam da će biti uspješna", poručio je Meron.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore također prisustvuje konferenciji, a kako je kazao, riječ je o važnoj konferenciji koja se održava samo mjesec dana prije obilježavanja 20. godišnjice genocida.

Tokom konferencije će biti održan panel koji je posvećen isključivo žrtvama na kojem će govoriti članovi porodica žrtava iz Srebrenice i drugih krajeva BiH.

 
 

Očekujemo da papa Franjo u svojoj poruci kaže da se u Srebrenici desio genocid

Novosti • 4. juni 2015. godine • Izvor: Anadolu Agency

Predstavnice Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", od vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve očekuju da prilikom posjete BiH sistemska ubijanja Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. godine nazove genocidom.

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić je istakla da bi papa Franjo, ali i svi drugi čelnici u svijetu trebali kazati da se u Srebrenici desio genocid kako bi time poslali poruku budućim generacijama da se genocid nikome i nikada ne ponovi.

"Što se tiče Udruženja 'Majke enklava Srebrenica i Žepa' i u moje lično ime, neka dođe, ali ja sam se strašno razočarala i iznenadila ranijim govorom pape Franje. Papa se u svome govoru prije dolaska u BiH sjetio nekih ratova koji su se desili prije 100 godina, za koje nije ništa ni presuđeno, a nije se sjetio Srebrenice, genocida u Srebrenici i šta se s nama dešavalo i da 20 godina naše rane krvare, kao i da još nismo doživjele, a trebale smo da doživimo, da osude svi, i papa i svi drugi čelnici cijeloga svijeta, da kažu da se u Srebrenici stvarno desio genocid, i da pošalju poruku da se nešto nauči iz tog genocida, i da se nikad ne zaboravi, i da se nikad ne ponovi."

Istakla je kako očekuje da papa Franjo posebnu pažnju skrenuti na negiranje genocida u Srebrenici kako bi se konačno prestalo sa tom, kako je kazala, štetnom i zlonamjernom praksom.

"Evo, prošlo je 20 godina kako obilježavamo genocid u Srebrenici. Papa treba u svojoj poruci da kaže da se u Srebrenici desio genocid, i treba da kaže da se donese zakon o zabrani negiranja genocida da bismo imali bolju i sretniju budućnost, kako u BiH tako i na Balkanu. Znamo da smo mi na Balkanu bili manjina, isto kao što su bili i Jevreji. Izvršen je holokaust, kao i genocid. Svi su osudili ono što se desilo Jevrejima, a ono što se desilo nama, muslimanima, vrlo rijetko se osuđuje", rekla je Subašić.

Kada Hotić iz Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa kazala je kako vjeruje da će papa Franjo osuditi prakse negiranja genocida u Srebrenici, koje su, kako kaže, još uvijek prisutne u BiH.

"Mislim da će papa donijeti poruku u kojoj će da osudi takve priče i takav govor od, prije svega, srpske strane, i onih koji negiraju istinu. Mislim da bi trebao donijeti svim Bosancima i Hercegovcima i svim ljudima poruke u smislu mira, dobre budućnosti, suživota, povjerenja, i da će donijeti ispravne poruke, bez uvreda, bez priča iz prošlosti, i da se prihvati ono što je presuđeno na međunarodnim sudovima, a genocid u Srebrenici je presuđen, da se to prestane negirati", kazala je Hotić.

 
 

Žrtve rata uoči glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici: Test za sve parlamentarce

Novosti • 27. maj 2015. godine • Izvor: Anadolu Agency

Udruženja žrtava rata iskazali su podršku glasanju za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici koje je sutra na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Dan uoči planiranog glasanja o rezoluciji o genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine predstavnici udruženja žrtava rata zajednički su izrazili nadu da će dvadeset godina nakon rata "proraditi svijest parlamentaraca" i da će rezolucija biti usvojena.

"Jako je bitno da ouči obilježavanja 20. godišnjice genocida rezolucija bude usvojena", rekao je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović pozdravivši potez Parlamenta BiH.

Predsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić ocijenila je da je vrijeme da nakon 20 godina od genocida u Srebrenici rezolucija bude usvojena.

"Sutra će proraditi svijest svih parlamentaraca i rezolucija će dobiti podršku", izjavila je Subašić dodavši da će oni koji sutra ne dignu ruke "pokazati da se nisu promijenili ni nakon 20 godina i da su ostali isti".

U momentu kada je u fokusu interesovanja obilježavanje godišnjice kada se u Srebrenici desio zločin koji je međunarodna zajednica prepoznala kao genocid predstavnici udruženja u naglasili su da u Bosni i Hercegovini istina još uvijek nije prihvaćena.

"Istina mora biti prihvaćena onakva kakva jeste i na njenim temeljima možemo graditi budućnost", kazala je potpredsjednica Udruženja majki enklava Srebrenice i Žepe Kada Hotić.

Naglasila je da rezolucija koja je prije šest godina usvojena u Evropskom parlamentu "nije našla mjesto u Bosni i Hercegovini".

"Dvadeset godina je prošlo. Mi čekamo istinu, tražimo istinu, mi pričamo. Drugi je pobijaju. Bijeli nišani u Potočarima pišu sve", istakla je Hotić.

Šuhra Sinanović, predsjednica udruženja Žena Podrinja iz Bratunca koja je izgubila više od 20 članova porodice kritikovala je vlasti zbog činjenice da tek šest godina nakon Evrope iznose rezoluciju o genocidu.

"Ova rezolucija se ne tiče samo genocida u Srebrenici nego na sve narode u BiH", kazala je Sinanović.

U Udruženju roditelja ubijene djece grada Sarajeva Fikret Grabovica naglasio je da se nekažnjavanjem počinjenih zločina u proteklih 100 godina počiniocima daje prilika da ih ponovo počine, te pozvao da se zločini prestaju negirati.

Zekija Avdibegović iz Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš istakla je da bi "velika sramota bila za parlamentarce da sutra ne podignu ruku". Zekija koja duže od 20 godina traga za posmrtnim ostacima nestalog supruga i sina kazala je da se zločinci još uvijek kriju i da su nedostupni pravosuđu. Rezolucija bi, navela je, pomogla da se dođe čak i do onih zločinaca koji su sad zaštićeni u drugim državama.

"Usvajanje bi značilo prestanak negiranja genocida i prestanak relativizacije zločina učinjenog u periodu između 1992. i 1995. godine. Parlamentarci sutra imaju priliku sutra pokazati ko su, šta su i zašto zastupaju narod u Bosni i Hercegovini", zaključio je predsjednik Udruženja Pravda, mir i povratak Zijad Smajlović.

Rezolucijom Evropskog parlamenta (EP) usvojenom u januaru 2009. godine, 11. juli proglašen je Evropskim Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Nakon što je usvojena, rezolucija je poslana na usvajanje Parlamentu i Vladi BiH i njenih entiteta, te zemalja zapadnog Balkana, kao i državama članicama Evropske unije.

EP je događaje iz jula 1995. godine izravno označio kao "genocid i najveći ratni zločin u Evropi poslije završetka Drugog svjetskog rata", uz davanje pune podrške radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Vlada Federacije BiH 2010. godine donijela je Odluku da je 11. juli - Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava - dan žalosti, za razliku od entiteta Republika Srpska gdje se taj dan ne obilježava.

U povodu desete godišnjice masakra nad Bošnjacima Srebrenice, Skupština Brčko distrikta donijela je Rezoluciju o osudi ratnog zločina i genocida u Srebrenici.

Ovo je prva rezolucija o osudi masakra u Srebrenici koju su u BiH donijeli predstavnici jednog parlamenta.

U martu 2010. godine Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, kojom se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde i traži od ostalih država na prostoru bivše Jugoslavije da na isti način osude zločine nad srpskim narodom.

Predstavnici su dali komentar i na jučerašnje sopćenje iz ICMP-a u kojem se navodi da stručnjaci ne mogu identifikovati 3.000 posmrtnih ostataka u BiH koji se ne podudaraju sa genetskim profilima 27.000 članova porodica koliko ih je dalo uzorke krvi.

Munira Subašić je kazala da za mnoge ubijene ne postoji niko ko bi dao uzorak krvi jer su ubijene kompletne porodice, a Zijad Smajlović je kazao da se vlasti trebaju baviti samo materijalnim dokazima naglasivši da za neke masovne grobnice u kojima su pronađena tijela stotina ljudi još uvijek nije podignuta optužnica.

 
 
Dokumenti
 
Saopštenja Preuzmite Adobe Reader
 
Foto-galerije 
« 1 « 2 « 3 « 4
 

Mi želimo i moramo istrajati u svojim ciljevima,
a to su istina, pravda i odgovornost za žrtve srebreničkog genocida...

 
6241 / 8372...