AktuelnostiO namaMultimediaPublikacijeLinkoviKontaktEnglish
Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" • Zvanična web stranica • Ažurirano: 14-Jul-2016

Novi Pazar: Dani sjećanja na genocid u Srebrenici

Novosti • 2. juli 2016. godine • Izvor: FENA • Photo: Bošnjačko nacionalno vijeće

Izložba fotografija nazvana "Preživjeti je moguće samo sjećajući se" autora Dade Ruvića, otvorena je danas u Novom Pazaru u okviru programa kojim Bošnjačko nacionalno vijeće obilježava Dane sjećanja na genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine.

Izložbu je otvorio sekretar Vijeća Ahmedin Škrijelj kazavši da priča o Srebrenici treba biti ispričana i pričana opet i iznova, a upravo kroz ove fotografije danas su joj se okupljeni ponovo vratili.

"Ove fotografije su još jedan od dokaza da sjećanje na sudbinu srebreničkih Bošnjaka nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti. Srebrenica će vječno živjeti u nama, kako zbog njenih žrtava tako i zbog nas, jer sve što prekrije zaborav to se isto ponovo desi", rekao je Škrijelj.

Fotografije su izložene u centralnoj gradskoj jezgri u Novom Pazaru. Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji sa Asocijacijom "Mostovi prijateljstva" i pod pokroviteljstvom Grada Novog Pazara i općina Tutin i Sjenica realizira "Dane sjećanja na genocid u Srebrenici".Simbolično, 11. jul se obilježava i kao Dan sjećanja na bošnjačke žrtve otmica u Sjeverinu (22. 10. 1992. god.), Bukovici (16. 02. 1993.) i Štrpcima (27. 02. 1993. god.) u pribojskoj i pljevaljskoj opštini u Sandžaku, kao i na sve ostale bošnjačke žrtve tokom historije (Starčeviće, Šahovići i dr.).

 
 

Reakcija na ordinirano negiranje genocida

Novosti • 2. juni 2016. godine • Izvor: Udruženje žrtava i svjedoka genocida (www.tortura.com.ba) • Photo: www.welt.de

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa ogorčeni su nastavkom kampanje negiranja genocida i zahtjevamo hitno i neodložno sankcionisanje odgovornih. Radio televizija Republike Srpske (RTRS) proteklih dana direktno je prenosila ili emitirala snimke određenih događanja koji su se dešavali na teritoriji Srbije, a koji su imali za cilj negiranje genocida u Srebrenici i izazivanje nacionalne i vjerske mržnje. U intervjuu koji je repriziran 31.05.2016. godine, koji je Milorad Dodik dao 23.5.2016. jednoj srbijanskoj televiziji, koja je postala izvor ratno-huškačke politike, Milorad Dodik je ponovo negirao genocid u Srebrenici, minimizirao broj ubijenih u Srebrenici, vrijeđao i ponižavao Bošnjake – muslimane, između ostalog iskrivljujući povijesne činjenice. RTRS je također direktno prenosila skup navodnih experata iz Srbije na kojoj je učestvovao Dževad Galijašević i Milorad Dodik i sa kojeg su upućivane poruke mržnje i netolerancije prema nesrbima, a posebno prema Bošnjacima, ali i ratno huškačke poruke.

Pozivamo prije svega RAK da zaustavi ratno-huškačku kampanju koja dolazi s RTRS-a, a predstavnike međunarodne zajednice da zaustave ratno-huškačku politiku i negiranje genocida. Pozivamo Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da donese zakon o negiranju genocida na državnom nivou, a diplomatske predstavnike da ODMAH zaustave bilo kakave zvanične i nezvanične kontakte s Miloradom Dodikom. Nedopustivo je da se tolerira da se bilo šta u Bosni i Hercegovina naziva imenom presuđenog zločinca Radovana Karadžića, a to međunarodna zajednica i Visoki predstavnik podržavaju i toleriraju. Nedopustivo je i to da najviši međunarodni predstavnici u takvom ambijentu ratno-huškačke retorike, negiranja genocida u Srebrenici, glorifikovanja imena ratnih zločinaca i omalovažavanja, te iste međunarodne zajednice odlaze na privatne proslave u režiji Milorada Dodika, kao što se desilo početkom maja. Također je nedopustivo da se dio međunarodne zajednice upliće u izbor načelnika Srebrenici dok imena ustanova u BiH nose imena ratnih zločinaca i dok se svakodnevno negira genocid u Srebrenici.

Pozivamo međunarodne predstavnike u BiH i Visokog predstavnika da pogledaju intervju Milorada Dodika koji je preksinoć (31.05.2016.god) repriziran na RTRS i neka obavijeste javnost da li prihvataju njegove izjave, posebno izjave koje se odnose upravo na njih, visoko pozicionirane diplomate i međunarodne predstavnike u BiH.

 
 

Ne prepustite negatorima genocida vlast nad Srebrenicom!

Novosti • 17. maj 2016. godine • Izvor: JP JS RTV Srebrenica

Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, Udruženje "Srebreničke majke", Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Srebrenice i Udruženje "Žene Srebrenice" uputile su zajedničko otvoreno pismo institucijama i predstavnicima međunarodne zajednice da pruže pomoć kako bi u Srebrenici bio izabran kandidat iz reda bošnjačkog naroda.

"Znaju li srpski političari u Republici Srpskoj šta nama majkama znače Potočari i koliko nam znači kada dođemo našem Ćamilu i obratimo se za pomoć? Pitamo srpske političare imaju li majke? Znaju li kako majku duša boli za njenim ubijenim djetetom? Pitamo ih kako da se ne daj Bože ako Mladen dođe za načelnika obratimo njemu koji negira da su naša djeca ubijena u planskom genocidu koji oni ne žele priznati? Ima li snage i obraza pogledati nas u oči i reći nam da ne vjeruje u haške presude, ali i presude Suda BiH"

Udruženja koja okupljaju žrtve genocida traže od svih preživjelih Srebreničana da stanu u zaštitu Memorijalnog centra Potočari kao mjesta odakle širimo istinu o genocidu. Majke Srebrenice poručuju da je važno da svi građani i građanke Bosne i Hercegovine vrijednosno budu uz politike koje se bore za povratak, protiv mržnje i protiv negiranja činjenica. Konačno, pozivaju sve Srebreničane i Srebreničanke da ispune svoju obavezu, registruju se na vrijeme i glasaju na izborima kako bi glasačkim listićima odbranili svoju Srebrenicu, sve one koje su tek rođeni i živjet će u Srebrenici, istovremeno čuvajući sjećanje na bijele nišane i ubijene u srebreničkom genocidu.

 
 

Članovi Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno pravo posjetili Srebrenicu

Novosti • 17. maj 2016. godine • Izvor: Udruženje žrtava i svjedoka genocida

Nakon što su u zvaničnom dijelu konferencije upoznati sa pravnim okvirom u BiH za procesuiranje ratnih zločina, sa našim inostranim gostima uputili smo se u Potočare kako bi mogli vidjeti razmjere zločina genocida koji se desio nad stanovnicima Podrinja. Posjetili smo masovno stratište Kravice, gdje je strijeljano oko 1300 muškaraca iz Podrinja. Obišli smo i mezarje u Poročarima gdje je do sada ukopano oko 6300 žrtava srebreničkog genocida, za više od dvije hiljade žrtava još uvijek se traga.

Zajedno sa delegacijom ambasadora posjetili smo sadašnju Spomen sobu, nekadašnju halu UN- ove baze, u kojoj je u jednom momentu, kako bi pobjegli od razjarenih vojnika koji su željeli njihovu smrt, bilo smješteno nekoliko hiljada ljudi. Sada je u hali postavljena izložba sa fotografijama koje su zauvijek dokumentovale strahote kroz koje su prošli ljudi srebreničke regije. Pored fotografija nekih od stradalnika genocida postavljeni su lični predmeti koji su pronađeni pored njihovih kostiju tokom ekshumacije posmrtnih ostataka.

U obilasku Potočara pridružile su nam se majke Srebrenice od kojih neke još traže kosti svojih sinova. Majke su podsjetile da nikada neće odustati od traženja pravde za svoje ubijene sinove, muževe i ostale članove porodice. Njima ništa osim čekanja i traženja pravde od života ostalo nije.

Sense dokumentacioni centar prikupio je obilatu građu u kojoj je napravljena rekonstrukcija dešavanja od 11. jula do 19. jula 1995. godine. Filmovi sačinjeni od dokumentovanih snimaka, privukli su veliku pažnju strane delegacije. Pijetet koji danas osjećamo prema žrtvama moramo usmjeriti ka istrebljenju najdestruktivnijih ljudskih poriva. Naša obaveza je osiguravanje uslova za ostvarivanje pravde, ma kako ona bila nedovoljna. Delegaciju su činili prvi američki ambasador za pitanja ratnih zločina David Schaffer, Mark Harmon, zajedno sa svojom suprugom, članovi UN komisije za međunarodno pravo: Ernest Petrič, Dire Tladi, Mathias Forteau, Sean Muphy, koji je u obilazak pozvao i svog sina, Amir Ahmić oficir za vezu sa Haškim tribunalom. Nakon obilaska Potočara, vidno potreseni članovi delegacije odali su svoju poštu i majkama izrazili duboku sućut, te poručili da moramo svi zajedno raditi kako bi konflikti koji i danas razaraju i ubijaju ljude diljem svijeta postali stvar prošlosti. U tome nam svako može pomoći međunarodno pravo koje bi išlo u cilju zaštite interesa slabijih a manje brinulo o političkim interesima.

 
 

Reakcija na kandidaturu Mladena Grujičića za načelnika Opštine Srebrenica

Reakcije • 4. maj 2016. godine • Izvor: Al Jazeera Balkans • Photo: Anadolu Agency

 
 

Srebrenica: Humanitarna posjeta kantonalne ministrice Amele Dautbegović u pratnji Majki Srebrenice

Novosti • 29. april 2016. godine • Izvor: Vlada Kantona Sarajevo (Mediha Žugić) • JP JS RTV Srebrenica (Kadira Šakić)

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović sa saradnicima i predstavnicima karitativne organizacije „Kruh svetog Ante“ boravila je u opštini Srebrenica, u pratnji predstavnica Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa".

Tokom ove posjete delegacija iz Sarajeva uručila je pakete sa prehrambenim artiklima i drugim potrepštinama za socijalno najugroženije srebreničke porodice, te je onima pravoslavne vjeroispovijesti čestitala predstojeći Vaskrs. Rukovodstvu Centra za socijalni rad i Prve osnovne škole, delegacija je predala prigodne poklone namijenjene novorođenčadima i srebreničkim osnovcima. Donacije su obezbijedili Narodna kuhinja „Stari Grad“ i organizacija "Kruh svetog Ante" iz Sarajeva, u saradnji sa resornim ministarstvom, dok je spisak korisnika pripremio Centar za socijalni rad Srebrenica. Nakon toga, upriličen je sastanak sa općinskim načelnikom Ćamilom Durakovićem. Nakon sastanka sa načelnikom gospodinom Durakovićem, ministrica Amela Dautbegović je izjavila da joj je drago da je posjetila Srebrenicu:

- Namjerno smo došli u Srebrenicu zbog suživota i predstojećih praznika kako bi obradovali srpsko stanovništvo. Na sastanku smo razgovarali o daljoj saradnji sa općinom Srebrenica u vezi zapošljavanja – izjavila je Dautbegović.Krešimir Ljubas, sekretar humanitarne organizacije „Kruh svetog Ante“ je kazao da svojim aktivnostima pomažu ugroženom stanovništvu povodom vjerskih blagdana. Šezdeset srpskih socijalno ugroženih porodica dobit će pakete sa hranom i higijenom kao i školski pribor. Pokloni će biti dodjeljeni povodom predstojećem pravoslavnog praznika Vaskrsa.

Predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepe" Munira Subašićrekla je da su se članice ovog udruženja pridružile  posjeti, kako bi i one čestitale praznik Vaskrs sugrađanima srpske nacionalnosti. "Majke uvijek čine prvi korak ka pomirenju. Ipak, mi želimo da naša djeca i unučad imaju bolju i sretniju budućnost na ovom području", poručila je Subašić.  

Sa majkama Srebrenice ministrica Dautbegović obišla je i Memorijalni centar i prostorije njihovog udruženja u Potočarima. Tom prilikom, majke su je informisale da uskoro trebaju početi radovi na adaptaciji objekta u kojem će biti smješten Centar za mlade.  To će biti mjesto okupljanja i druženja mladih ljudi svih nacionalnosti iz Srebrenice ali i cijelog svijeta, u kojem će se moći educirati, te  razgovarati o dešavanjima na ovom području u protekloj agresiji, kao i o životu Srebreničana danas.

U okviru ove posjete ministrica Dautbegović posjetila je i majke šehida Bidu Osmanović, Šuhru Malić, Muniru Salihović i Ramizu Mujačić, čiji su sinovi i muževi ubijeni u genocidu u Srebrenici a koje danas, nažalost, žive same. Tom prilikom, ministrica je razgovarala sa majkama o njihovom životu u Srebrenici kao i pravima koja ostvaruju na osnovu svog statusa, te im je uručila prigodne poklone.

 
 

Radna posjeta Washington D.C.-u

Novosti • 24. april 2016. godine • Izvor: Udruženje žrtava i svjedoka genocida

U saradnji sa Savjetodavnim Vijećem za Bosnu i Hercegovinu u Washington D.C. (ACBiH), organizacija koja predstavlja bosanskohercegovačku zajednicu u SAD, predstavnici "Udruženja žrtava i svjedoka genocida" i Udruženja "Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe" zajedno sa izvršnom direktoricom Ajlom Delkić sastali su se sa: predstavnicima State Departmenta, predstavnicima Justice Departmenta, predstavnicima američkog Kongresa, predstavnicima Jevrejskog centra Theater J., te predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave ratnom tematikom u SAD-u.

Posjeta se završava prikazivanjem filma "Pucanj u dušu" u Washington D.C.-u, u Virginia Commonwealth University’s T. Edward Temple Building 116 (Auditorium).

 
 

Theodor Meron na čelu Apelacionog vijeća Karadžiću

Novosti • 21. april 2016. godine • Izvor: Source.ba/FENA

Vijećem koje će voditi postupak po žalbi bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića pred Međunarodnim sudskim mehanizmom u Haagu predsjedavaće američki sudija Theodor Meron, koji je i predsjednik tog tijela – pravnog nasljednika Haškog tribunala. Kako je saopćeno Mehanizam, u Apelacionom vijeću u procesu Karadžiću bit će i sudije Graciela Santana iz Urugvaja, Jose Solaesa iz Španije, William Sekule iz Tanzanije i Vagn Joensen iz Danske, prenosi BIRN-Justice Report.

Sudija Meron sebe je odredio i za sudiju koji će voditi predžalbeni postupak. Istovremeno, sudija Meron je djelimično usvojio zahtjev Karadžićeve odbrane da joj se odobri duži rok za najavu žalbe na prvostepenu presudu.

Umjesto u roku od 30 dana, tu najavu će odbrana moći da uloži za tri mjeseca, od dana prijema nepravosnažne presude. Karadžić će žalbu morati da najavi do 22. juna.

Karadžića je Haški tribunal, 24. marta, nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, od 1992. do 1995. godine.

Sud je Karadžića oslobodio po tački optužnice za genocid počinjen nad muslimanima i Hrvatima u sedam bosanskih opština.

Na statusnoj konferenciji, 6. aprila, Karadžić je presudu nazvao "monstruoznom", tvrdeći da je tokom suđenja dokazao da nije kriv, i zatražio je da bude pušten na privremenu slobodu.

 
 

Premijer Kantona Sarajevo darovao deset laptopa mladim Srebreničanima

Novosti • 12. april 2016. godine • Izvor: Vlada Kantona Sarajevo

Desetoro studenata i srednjoškolaca iz Srebrenice, Žepe i Višegrada od premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića dobilo je laptope koji će im, kako sami kažu, biti posebno korisni za pisanje seminarskih radova i za čitav nastavni proces.

Ajla Paraganlija, Benjamin Čavkušić, Advija Šarić, Abdulah Kapić, Mirela Osmanović, Mahir Kačević, Selma Bećirević, Ćamka Bektić, Dževada Malkić i Hata Golubović obratili su se Udruženju Pokret „Majke enklave Srebrenice i Žepe“ za pomoć.

"Sve su ovo naša najbolja djeca, dobri đaci i najbolji studenti. Bez razmišljanja našem se pozivu odazvao premijer Konaković. Svako ovo dijete ima iza sebe tragedije Srebrenice, Žepe, Višegrada, ubijene očeve, braću, djedove, amidže, daidže. Oni svojim učenje i znanjem na najbolji način nastavljaju našu borbu za nezaborav i pravdu. Hvala premijeru Konaković što razumije i podržava i druge projekte i priče koje pamte srebreničke žrtve, ali i vjeruju u nove mlade srebreničke snage“, kazala je predsjednica Udruženja Munira Subašić.

Kanton Sarajevo kroz razne projekte podrške zapošljavanju, sportske, kulturne događaje u Srebrenici i Istočnoj Bosni potvrđuje da podrška ne prestaje sa spuštanjem zavjesa na zvaničnim okupljanjima i sjećanjima. Ona je u Kantonu Sarajevo trajno opredjeljenje.

"Posebno mi je drago da ovim simboličnim znakom pažnje podrška ide mladima i njihovom obrazovanju. Upravo mladi i pametni ljudi traba da budu okosnica pozitivnih promjena u ovoj državi. Ovo je skroman doprinos za vas i vaše porodice, a najbolja zahvala će biti da budete još bolji đaci i studenti i produktivan dio ovog društva“, istakao je premijer Konaković koji je danas svečano i uručio po jedan laptop za studente i đake srebreničkog kraja. 
 
 
Spisak ukopanih žrtava genocida
Sadržaj je u pripremi...
 
Srebrenički inferno (Đelo Jusić)
 
Značajni dokumenti Preuzmite Adobe Reader
 
Saopštenja Preuzmite Adobe Reader
 
Foto-galerije
 
« 1 « 2 « 3 « 4
 

Mi želimo i moramo istrajati u svojim ciljevima,
a to su istina, pravda i odgovornost za žrtve srebreničkog genocida...

 
6377 / 8372...

» website design and maintenance: www.rusmirgadzo.com.ba «